Sök:

Sökresultat:

58 Uppsatser om Aktion Rädda Vättern - Sida 1 av 4

VÀtterns djup & konflikten mellan polkagrisar och gruvor : En fallstudie av Aktion RÀdda VÀttern och medlemmars förvÀntade framgÄng

This essay is about the mobilization that have arisen due to the mining activities being planned in Norra KÀrr, just outside of GrÀnna in the northern part of the county of Jönköping, Sweden. This study is based on the association Aktion RÀdda VÀttern and members of the associatons? individual thoughts and experiences of their possibility to success. Interviews were carried out with members of the association. The theoretical basis lies within the theory of political opportunity structure and the defintion of the same by Sidney Tarrow.

"Hej hej, hÀr kommer jag!" : En studie om smÄ barns köns- och subjektskapande genom lek i förskolerummet

Vi har i den hÀr uppsatsen undersökt hur de yngsta barnen i förskolan skapar sig som könade subjekt genom lek i förskolans rum. För att undersöka detta har vi gjort videoobservationer pÄ en förskoleavdelning med barn i Äldern 1-3 Är. Inspirationen till de teoretiska perspektiven har framförallt kommit frÄn Hillevi Lenz Taguchis arbeten om feministisk poststrukturalism och begreppet intra-aktion. Intra-aktion syftar till förhÄllandet mellan mÀnniskor samt mellan mÀnniskor och materialitet, sÄ kallat icke-mÀnniskor.Genom att titta pÄ det inspelade materialet har vi valt ut ett antal situationer som transkribe-rats och nÀrlÀsts. PÄ sÄ sÀtt har markörer, avbrott, intensifiering och skiften i leken samt mel-lanrummet mellan barn och material kunnat synliggöras.

Kommun i aktion via kommunikation ? en studie om Vara kommuns profil och image

Titel: Kommun i aktion via kommunikation ? en studie om Vara kommuns profil och imageFörfattare: Sophia Drejenstam och Susanna OdinKurs: Examensarbete i medie- och kommunikationsvetenskap, Göteborgs Universitet.Termin: Höstterminen 2012Handledare: Marie GrusellAntal ord: 19 968Syfte: Att beskriva vilken uppfattning nyinflyttade till Vara kommun har om kommunen samt förklara varför uppfattningarna ser ut som de gör.Metod: Kvalitativa samtalsintervjuer.Material: Studien bygger pÄ sex stycken intervjuer av respondentkaraktÀr.Huvudresultat: Individens uppfattning om Vara kommun (innan, under och efter flytten) beror pÄ i vilken fas av flytten som individen befinner sig. Beroende pÄ i vilken fas i flytten individen befinner sig fÄr ocksÄ individuella förklaringsfaktorer, sÄsom individens sociala förutsÀttningar, individens samhÀllssyn och individens medieanvÀndning, genomslag för individens uppfattningar om kommunen. De nyinflyttade till Vara kommun uppfattar olika aspekter av Vara kommun pÄ ett positivt eller negativt sÀtt. Studiens huvudresultat inbegriper ocksÄ att det finns en diskrepans mellan Vara kommuns profil och den image som de nyinflyttade har av kommunen, framförallt vad gÀller kommunens satsning pÄ entreprenörskap..

Hur elever under en aktion bedömer sina kunskaper i slöjd : VAD - HUR - VARFÖR

SAMMANFATTNINGDen hÀr magisteruppsatsen omfattar en empirisk studie i textilslöjdsundervisningen pÄ en F- 6 skola. Studiens syfte Àr att undersöka hur elever reflekterar och bedömer sina kunskaper i textilslöjd under en aktion samt om aktionen fungerar som stöd för dem. Empirin bestÄr av 3 delstudier dÀr elever i Är 6 skrivit loggbok, gjort en sjÀlvvÀrdering samt besvarat en enkÀt. Undersökningen har genomförts i pragmatismens anda med aktionsforskning som metod inom ramen för den ordinarie slöjdundervisningen under fyra veckor i följd. LedstjÀrnan för studien har varit en matris för bedömning, vilken anvÀnts som utgÄngspunkt för aktionen.

FotbollsmÄlvakters rörelsemönster : En deskriptiv videoanalys av herrmÄlvakter sÀsongen 2013

SammanfattningSyfte och frÄgestÀllningarSyftet med denna undersökning var att studera rörelsemönster och ingripanden hos en Allsvensk toppklubbs herrfotbollsmÄlvakter under matcher sÀsongen 2013. Studien Àr en fallstudie av deskriptiv karaktÀr. Följande frÄgestÀllningar formulerades:? Vilka aktioner anvÀnds av mÄlvakter i försvars- respektive anfallsspel?? Vilka faktorer och aktioner Àr det som inverkar mest pÄ mÄlvakten i samband med inslÀppta mÄl?MetodFör att besvara syftet och frÄgestÀllningarna har videoinspelningar av mÄlvakters agerande under matcher gjorts. Studien omfattade tre herrmÄlvakter i en Allsvensk toppklubb under sÀsongen 2013.

Att arbeta Àmnesövergripande - ett försök att utveckla det egna arbetslaget

BakgrundEtt mÄl för mitt arbetslag har sedan starten 2001 varit att arbeta i Àmnesövergripande projekt.Jag upplever dock att samarbetet mellan Àmnena inte har prioriteras.SyfteSyftet med min aktion var dÀrför att försöka stÀrka samarbetet mellan Àmnena. MinfrÄgestÀllning var hur arbetslaget kan arbeta tillsammans för att underlÀtta Àmnesövergripandeprojekt.MetodAktionsforskning syftar till att Ästadkomma en förÀndring av en verksamhet och skapa insiktoch kunskap om hur denna förÀndring gÄr till. För att genomföra föreliggandeutvecklingsarbete har jag anvÀnt mig av aktionsforskningens metoder. Jag har initierat enhandling i arbetslaget, följt processen och reflekterat över den pÄ ett systematiskt sÀtt genomobservationer, loggboksskrivande och gruppintervjuer. Aktionen genomfördes lÀsÄret 2006-2007..

Miljöundervisning i Ärskurs 5

Syftet med studien Àr att undersöka hur vÀl elever nÄr upp till mÄlen för miljöundervisning i Ärskurs 5 (Skolverket, 2000) och hur de ser pÄ mÀnniskans pÄverkan pÄ miljön. Detta gjordes genom intervjuer dÀr eleverna tillÀts prata fritt inom vissa förutbestÀmda omrÄden. FrÄgeomrÄdena var förstÄelse för begrepp inom miljöomrÄdet och miljöfrÄgor som speglade mina tvÄ forskningsfrÄgor. Resultatet visar att endast fÄ elever nÄr upp till kursplanemÄlen eller har möjlighet att göra sÄ i slutet av skolÄret. De flesta har Àven svÄrt att se individens pÄverkan pÄ miljön och tror mer pÄ samhÀllelig aktion.

Mobilt lÀrande i fritidshemmet : Ett utvecklingsarbete med inriktning IKT inom fritidshemmet

Mitt syfte Àr att initiera och driva ett utvecklingsarbete med inriktning mot IKT pÄ fritidshemmet. Fokus ligger pÄ hur IKT kan anvÀndas inom fritidspedagogiken. Utvecklingsarbetet sker genom att i aktion pröva och utveckla ett antal IKT aktiviteter pÄ fritidshemmet. En granskning av vilka fördelar och nackdelar som kan finnas Àr en möjlig vÀg att finna former för hur fritidshemmet kan arbeta med IKT. FrÄgestÀllningen lyder: Vilka kunskapsmöjligheter kan IKT i form av mobilt lÀrande ge barn pÄ fritidshemmet.

Orminge i mitt hjÀrta : en designpedagogisk undersökning om hur boende i Orminge kan ta plats i det offentliga rummet med kollektivt broderi

Denna designpedagogiska undersökning baseras pÄ ett empiriskt material som med en etnografisk inspirerad metod med participatory design som grund för deltagandet, undersöker rÀtten till individens visuella uttryck i det offentliga rummet, sett ur ett maktperspektiv inom det socialkonstruktionistiska fÀltet. Syftet Àr att skapa en mötesplats som kan möjliggöra för boende i Orminge att ta plats med visuella avtryck i ett kollektivt skapande. I Orminge, som Àr en förort till Stockholm, har undersökningen Àgt rum i form av en workshop, en aktion och en utstÀllning. Under tre veckor i oktober 2010 kunde biblioteksbesökare till Orminge Bibliotek delta i en öppen workshop. Deltagarna, de boende i Orminge och tillika besökare till Orminge Bibliotek, "mÄlade med trÄd" pÄ duk och bestÀmde sedan platser dÀr den broderade duken skulle placeras ut i det offentliga rummet.

Vad ska vi göra sen? : En aktionsforskning om att utveckla elevers samtal ikollaborativt arbete

Grupparbete Àr en anvÀnd undervisningsmetod i skolan dÀr eleverna drar nytta av varandras olikheter och förmÄgor för att lÀra sig ny kunskap. Centralt för grupparbete och lÀrande Àr sprÄket och samtalet. Vi vill i denna studie undersöka vilka samtal ett kollaborativt arbete kan medföra. Studiens idé uppkom utifrÄn elevers svÄrigheter med samarbete och samtal i grupp. Aktionsforskningen följer en process av planering, aktion, dokumentation och reflektion.

LÀr dig se och lyssna -skapa individuellt och kollektivt lÀrande hos lÀrare i ett arbetslag

I mitt yrke som lÀrare ingÄr det bland annat att driva skolutveckling. Med skolutveckling kanmenas att man förÀndrar sitt arbete utifrÄn de erfarenheter man gör i sin vardag i skolan.Genom att ifrÄgasÀtta sitt yrke hamnar man i en utvecklingsprocess vilken innebÀr att manutvÀrderar det man gör, förÀndrar det man gjorde om det inte var bra, utvÀrderar igen ochförÀndrar Äter och sÄ hÄller det pÄ. Jag har under de senaste fyra Ären haft möjligheten attutbilda mig inom aktionslÀrande och aktionsforskning vilket handlar just om dettaprocessinriktade sÀtt. Inom ramen av kursen ingÄr det att skriva en uppsats och jag valde mittarbetslag som arena för att se hur jag genom en aktion kunde pÄverka mina kollegor till ettökat lÀrande om sig sjÀlva i sina roller som lÀrare. Syftet med uppsatsen Àr att dokumenteraden lÀrandeprocess som blivit nÀr vi mer medvetet tar tag i nÄgot vi vill förÀndra ochfrÄgestÀllningen jag har utgÄtt frÄn har varit: Hur utveckla lÀrares lÀrande i arbetslagetgenom observation och reflektion över varandras undervisning?För att beskriva aktionen pÄ ett kortfattat sÀtt kan man sÀga att kollegorna i arbetslagettillsammans har lÀst en bok om olika ledarstilar i klassrummet, dÀrefter observerat varandra iklassrummet, sedan har observatör och observerad samtalat om det som hÀnde i klassrummetoch slutligen diskuterades det observerade pÄ arbetslagsmöten.

Ny Protest? : En fallstudie av rörelsen Planka.nu.

The aim of this paper is to analyse the social movement Planka.nu with reference to the theory of new social movements in order to engage in a discussion about the presence of ?old? tradition and ?new? trends. As well as empirical, the purpose is also theoretical and methodological: to examine, and extend, the discussion about new and old social movements. A qualitative method is used. The analytical framework is based on a combination of theories of social movements and new social movements.

Fusion i aktion, Odissi som konstnÀrligt instrument i vÀsterlÀndsk teater

In search of a stage language that resonates in historical disciplines, I have explored the possibility to expand my performing arts through the language of Indian classical Odissi, through different forms of storytelling. In my work I have focused primarily on two projects inspired by the original scripts of Macbeth by William Shakespeare and Breaking Bad by Vince Gilligan. I have outlined examples of methods and techniques used in the process.The work also shows how Odissi has evolved from a religious and philosophical tradition of temple dance; into modern stage theatre performance.The work aims to connect Odissi with western performing art. In this process I have been using my own knowledge about Odissi as a tool in combining both the traditions, a fusion in action.I will physically examine the artistic idiom, the characteristics, the actions and deeds found in stylized Odissi imagery and symbols, traditionally used to embody mythological and epic stories. A rendezvous between East and West.

Karnevalisk lek och agentisk realism : Vild lek i förskolan

Denna studie syftar till att undersöka möjlighetsvillkoren för barns karnevaliska lekar och subjektskapande i förskolan. Studien Àr kvalitativ med avseende pÄ insamlingmetod och utgÄr frÄn det postshumanistiska perspektivet agentisk realism. Studiens empiri har samlats in med hjÀlp av videoobservationer och fÀltanteckningar. Studiens resultat visar att karnevaliska lekar Àr vanligt förekommande i de förskolor dÀr studien utförts och fokus i studien ligger frÀmst pÄ hur miljön i förskolan möjliggör för eller förhindrar de karnevaliska lekarna. Studiens resultat pekar vidare mot att de karnevaliska lekarna kontinuerligt sker i samverkan mellan mÀnskliga och icke-mÀnskliga aktörer.

LÀrande - en resa mot nya mÄl

Teori: Att uppnÄ lÀrande Àr ett komplext samspel mellan olika faktorer. NÄgra viktiga ledord Àr aktivitet, verklighetsanknytning, variation, kommunikation, reflektion samt lust och glÀdje. Syfte: Jag har i min aktion valt att följa elevers lÀrande inom matematik. Syftet Àr att genom att förÀndra arbetssÀtt och pröva mÄnga olika vÀgar för att nÄ de mÄl som finns i kursplanerna, fÄ elever som Àr mer engagerade i matematik och pÄ sÄ sÀtt uppnÄ bÀttre lÀrande. Utöver att följa elevernas lÀroprocesser och vilka mÄl som nÄs har jag Àven följt elevernas instÀllning till matematikÀmnet för att se om förÀndrade arbetssÀtt pÄverkar lusten och glÀdjen. Resultat: Kunskapstest i tvÄ olika klasser visade pÄ skillnader i förstÄelsen av procentavsnittet till förmÄn för den klass som deltagit i aktionen. För övrigt gick det inte att utlÀsa nÄgra anmÀrkningsvÀrda skillnader.

1 NĂ€sta sida ->